Sóc adolescent i no sé què em passa

18/10/2022
Adolescents, Familia

“No sé què em passa però no acabo de sentir-me bé amb mi mateix. Em costa relacionar-me amb el meu grup d’amics. Tinc pensaments negatius que no puc controlar. Sento que ningú m’entén. A vegades em sento sol i tinc por. Em sento frustrat, enrabiat, trist i no sé com expressar-ho”.

L’adolescència és un període de canvis que demana activar els propis recursos per tal de fer-hi front de la manera més adaptativa possible. Els joves senten que han de prendre decisions per ells mateixos. Es troben entre la necessitat de mantenir la seguretat i dependència dels pares i el desig de ser independents i autònoms. L’entorn els empeny a fer aquest pas endavant i es poden sentir pressionats, en una carrera de fons. A vegades, la velocitat d’aquests canvis no correspon amb el seu procés vital, aquest més lent, d’anades i vingudes, de retorn als aspectes infantils. Quan l’adolescent sent que no disposa de recursos esdevé una crisi interna.

El grup és l'entorn natural en el qual creixem i ens desenvolupem els éssers humans. Ens ofereix suport i acompanyament. És per això que participar en un grup per adolescents pot esdevenir una eina terapèutica que ajudi a transitar per aquest procés vital i per trobar els recursos propis per fer-li front.

L’experiència grupal afavoreix l’adaptació personal i social. Ofereix l’oportunitat d’experimentar noves formes de relacionar-se i comportar-se amb els altres en un espai segur i més proper a la seva realitat. Els nois i noies tenen la possibilitat de parlar i compartir les seves emocions, els seus conflictes, desitjos, angoixes, pors i necessitats. Compartir l’experiència de ser iguals a altres persones contribueix a un desenvolupament saludable, a construir una identitat i imatge de un mateix més ajustada.

A més afavoreix l’intercanvi i escolta de l’altre, disminueix el sentiment de soledat i malestar. Permet comprendre el món interpersonal i poder millorar-lo. A mes ajuda a desenvolupar un pensament crític i a modificar aquelles creences poc ajustades a la realitat que tenen sobre ells, els altres, el món i el futur.

A través de l'experiència terapèutica grupal els joves poden aprendre a resoldre problemes i a fer front a situacions que anteriorment no es veien capaços de superar i això, augmenta la fortalesa interna, la funció reflexiva i l'autoestima.

Es per això que Atiapsicologia posa en marxa un grup per adolescents per acompanyar-los en aquesta etapa de canvis i inquietuds.

Anna Bayà, psicòloga

Més informació