Acompanyament escolar a l'adolescència

20/06/2022
Adolescents, Familia

Els joves adolescents senten que ja són grans, que ja saben tot el que es necessita saber de la vida i no requereixen cap mena d'ajuda, i menys si prové dels pares. Tots hem experimentat aquest desig d'allunyar-nos dels pares i prendre les nostres pròpies decisions. És quelcom natural en el desenvolupament. En aquesta època ens creiem que no ens passarà res, que podrem fer front a tots els problemes que ens vinguin a increpar i, per tant, no necessitarem a ningú per a ser autònoms. En definitiva ens veiem com a éssers omnipotents, als que res ens passarà. i com no podria ser d'una altra manera, sovint això també arriba als estudis.

Dins d'aquesta lògica sovint abandonen hàbits adequats, ja que solen pensar que els estudis no són importants o que amb poc que facin ja aprovaran o que estudiant la nit abans és més que suficient i que si es passen la nit prèvia estudiant (sense dormir) tot anirà bé. Però sabem del cert que no és així, i que sovint aquesta actitud emmascara una por al fracàs.

Però, quin paper els hi queda als pares davant d'això?

La pressió per les notes sovint és elevada i també necessiten algú qui acompanyi, guiï i amb qui poder-se desfogar. Si bé és cert que a ja no és apropiat revisar l'agenda ni interrogar-los fins a l'extenuació sobre com els hi van els exàmens, sí que encara requereixen una participació dels adults a l'hora d'establir límits, organització i planificació de les prioritats en funció de les capacitats de cada jove, etc.

També podeu prendre una part activa en el seu desenvolupament acadèmic. És un fet que els adolescents rendeixen millor a l'escola quan els pares donen suport als seus esforços acadèmics. Assistir a la reunió d'inici de classes o a les sessions posteriors és una manera excel·lent de conèixer els professors del seu fill adolescent i les seves expectatives, així com de mantenir-se informat de les necessitats per al curs (calendari, esdeveniments, qualificacions, material, etc.). D'aquesta manera també li enviem un missatge als nostres fills: "els adults que estem per tu, anem a una!"

No espereu que comencin a presentar problemes, potser ja serà tard. Si veieu que tot això el supera, i que ha deixat de confiar en ell mateix, no dubteu en consultar a un professional de la psicologia adolescent.

Albert Sanz, psicòleg

Més informació