La teoria dels 4 regals

14/12/2017
Familia, Nens

Arriba el Nadal i amb ell aquest afany incontrolable de comprar regals, no sabem el perquè, però succeeix. Tots ens precipitem a fer llistes interminables, plenes d'il·lusió, però també d'un consumisme injustificable. I quan parlem de nens tot es multiplica. Un estudi publicat per la consultora TNS, un dels grups més grans a escala mundial de consultoria i informació, encarregat per eBay que es titula '"Tendències de Consum en Nadal'' afirma que els espanyols desembutxacaran de mitjana 209 euros durant l'època nadalenca. D'aquesta xifra, 151 euros aniran destinats a la compra de regals per als nens.

Però si ens parem a pensar per un moment. Els nens necessiten tants regals? I sobretot, quin impacte generem en ells? Estudis al voltant de la infància adverteixen que prop del 80% dels nens reben de mitjana 5 regals de més durant aquestes festes. Que un nen rebi més regals dels necessaris pot ser contraproduent, pot trobar a faltar la il·lusió i tornar-se més egoista. Arriba un punt en què tenen massa joguines i perden l'interès, caiem en un parany i no estimulem ni la seva curiositat ni la seva imaginació.

¿Com podem evitar-ho? Una de les eines que podem utilitzar és la TEORIA dels 4 REGALS, una teoria que minimitza el nombre d'objectes que es regalen per centrar-nos en articles de veritable necessitat i interès.

1. Alguna cosa per portar que realment necessiti: sabates, samarretes o abrics. 
2. Alguna cosa per llegir, regals relacionats amb la lectura, o per jugar en família.
3. Alguna cosa que desitgi amb especial interès, que serveixi per cobrir les seves necessitats emocionals.
4. Jocs que fomentin la imaginació, fonamentals per al desenvolupament del nen.

També seria interessant, sempre que el nen és trobi en edat de col·laborar, realitzar la llista amb ell, d'aquesta manera el fem participi i el convidem a decidir.

En el fons seguir aquesta teoria no resulta tan difícil, podem fins i tot reservar alguns regals que ens faci molta il·lusió comprar per a altres ocasions, com per exemple un aniversari. D'aquesta manera aconseguirem un Nadal màgic, responsable i productiu.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona