La Resiliència

01/02/2019
Felicitat

Al llarg de la vida podem estar exposats a esdeveniments, situacions de pèrdues o d’estrés. Existeixen diferents circumstàncies que ens poden portar al límit i fer que ens qüestionem si tenim la força i la voluntat necessàries per a continuar endavant. En aquest punt tenim dues opcions: deixar-nos vèncer i sentir que hem fracassat o sobreposar-nos i sortir enfortits, apostar per la resiliència.

Hi ha persones que semblen haver nascut amb un do per a afrontar les tragèdies. Persones que aconsegueixen superar les adversitats, les situacions de dol i pèrdua, per dures i difícils que sigui. Com ho fan? Són d'una pasta especial? Neixen o es fan amb aquesta capacitat?

Des de la Neurociència es considera que les persones resilients tenen major equilibri emocional davant de les situacions d'estrès i suporten millor la pressió. Això els permet tenir una sensació de control enfront dels esdeveniments i una millor capacitat per a dur les situacions difícils.

La resiliència es defineix com la capacitat dels éssers humans per a superar períodes de dolor emocional i situacions adverses, sortint enfortit d'elles.

Aprendre d'una dificultat? Fer servir l'humor quan alguna cosa no surt bé? Treure lo positiu de qualsevol situació? No és fàcil actuar d'aquesta manera en totes les situacions, però es pot aprendre a fer-ho?

La resiliència no és una qualitat innata, no està impresa en els nostres gens, és alguna cosa que tots podem desenvolupar al llarg de la vida.

Per a millorar-la necessitem enfortir les qualitats que ens permeten una adaptació positiva en una situació d'adversitat o patiment.

• L'autoconeixement :Saber quines són les nostres principals fortaleses i habilitats, així com les limitacions i febleses és un camí directe per a reforçar la nostra autoestima

• L'empatia: És la capacitat d'entendre a l'altre i posar-nos en el seu lloc, comprendre els seus sentiments, a través de comprendre els propis.

• L'autonomia: La creença que un pot influir en el que succeeix al seu voltant, perdent el temor al fet que les coses succeeixen per injustícia o causes alienes al nostre control.

• L'enfrontament de l'adversitat: Poder riure'ns dels problemes i treure una broma de les situacions difícils ens ajuda a superar-les i mantenir-nos forts i optimistes davant la incertesa.

• Consciència del present: L'hàbit de viure en l'aquí i ara, sense que les culpes de l'ahir o la incertesa del futur afectin el moment que s'està experimentant.

• Perseverança: L'existència d'un propòsit significatiu en la vida. Aquesta meta pot donar la força interior perquè la persona vulgui aconseguir una fi, amb flexibilitat i sense obstinació.

• Sociabilitat: Envoltar-se de persones que mantenen una actitud positiva davant la vida. D'aquesta forma, es crea una sòlida xarxa de suport que pot sostenir-te en els moments difícils.

La resiliència implica reestructurar els nostres recursos psicològics en funció de les noves circumstàncies i de les nostres necessitats. D'aquesta manera, les persones resilients no només són capaces de sobreposar-se a les adversitats que els ha tocat viure, sinó que van un pas més enllà i utilitzen aquestes situacions per a créixer i desenvolupar al màxim el seu potencial.

El fet de sortir enfortits de les situacions adverses pot implicar que en un futur, davant una situació que ens desperti els mateixos sentiments de frustració, tristesa, ràbia o desesperança, puguem reaccionar de forma diferent i escriure una història amb un altre final.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona