La depressió juvenil, un problema de la nostra societat

15/06/2018
Adolescents

 

Gairebé el 30% dels joves espanyols sosté que ha tingut algun tipus de problema de salut mental durant l'últim any, i, pels símptomes que descriuen, un de cada cinc joves pateix un quadre de depressió. Aquestes són algunes de les principals conclusions publicades en la premsa escrita el passat mes de Maig i extretes del Baròmetre juvenil de vida i salut realitzat per la Fundació d'ajuda contra la drogoaddicció (FAD).

Quan es pot parlar de depressió?

L'adolescència en si és un període conflictiu, els joves experimenten variacions en l'estat d'ànim que poden portar a un estat de tristesa i apatia transitori. És un estat comú. No obstant això, en el moment en què es detecta una prolongació d'aquesta condició junt amb una pèrdua d'autoestima i absència d’interès en les activitats comunes és quan es pot parlar de depressió.

Per què en la actualitat la salut mental dels Adolescents està en força decaiguda?

La Depressió Juvenil és una realitat del nostre temps que ha anat en augment. Els joves d'avui tenen la reputació de ser més fràgils, menys resistents a certes emocions i de viure més angoixats per la vida que els seus pares.

Context social

Els joves actuals han estat criats en una època de gran inseguretat econòmica, on el terrorisme i els episodis violents són moneda corrent i on, enmig d'un món en complet caos, han estat testimonis de com la tecnologia i els mitjans socials han transformat la societat. Una transformació que la societat actual encara no ha assimilat completament.

Les noves tecnologies

Des que els smartphones formen part de la vida dels adolescents els casos de depressió han augmentat. El temps diari de connexió ha estat relacionat amb problemes de salut mental. La interacció entre persones cara a cara és una de les majors fonts de felicitat per a les persones i sense aquesta interacció social el nostre estat d'ànim es comença a veure afectat. Sentir-se aïllat socialment és un dels grans factors de risc per patir depressió.

Sistema Educatiu

Un altre dels components que juguen un rol fonamental en aquesta problemàtica, segons els experts. En l'actualitat, la “obligació” per treure millors notes, la necessitat de ser algú i fer carrera ja no és una pressió que exerceixen els pares, sinó que són els mateixos adolescents els que se l'autoimposen. A més, la competitivitat i la incertesa econòmica, laboral i social dóna una sensació d'inseguretat als joves que pot provocar estrés i en alguns casos depressió.

Tots els experts semblen coincidir en què ser un adolescent avui dia és tenir un treball a temps complert que inclou; l'esforç escolar, la gestió d'una identitat social virtual en xarxes socials, que pot arribar a ser especialment estressant i angoixant, i la preocupació per la carrera professional.

Molts joves s'aïllen, es reclouen dins de les seves identitats fictícies o simplement aparenten estar ben i, per dins, pateixen per la pressió respecte a les seves notes, el seu futur, el seu aspecte físic o les seves relacions de parella, amics i família.

Davant aquest fenomen cal estar pendents als canvis de conducta en els joves: aïllament, irritabilitat, baix rendiment escolar, canvi de cicle de somni i falta de projecte vital, perquè ens poden donar una orientació de que alguna cosa esta passant.

No tots tenen la facilitat per expressar les seves emocions i sentiments. Cal brindar suport familiar, fer ús del llenguatge i la comunicació per detectar a temps alteracions i prevenir futures complicacions. O sol·licitar ajuda professional, si es detecta que un adolescent està passant per una depressió. Cal contactar amb l'especialista adequat, psicòleg o psiquiatre, per realitzar un diagnòstic i iniciar el tipus de tractament més indicat.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona