Com afrontar la solitud

08/10/2018
benestar emocional

Els hàbits socials actuals han provocat un augment de la solitud. Aquest fenomen es dóna en la majoria de les ocasions a les ciutats, on les relacions amb l'entorn són més individualitzades. És a dir, ens hem acostumat a vides frenètiques on no hi ha temps per estar amb els altres i gaudir de la seva presència.

L'ésser humà és social per naturalesa, el que significa que necessita relacionar-se amb altres persones. Per molt autònoms i independents que siguem, les relacions interpersonals ens aporten seguretat i benestar, dos aspectes indispensables per mantenir un bon equilibri psicològic.

Solitud Emocional

Una cosa és estar sol, condició en la qual per definició no estem amb altres persones i una altra molt diferent és sentir-se sol. I "sentir-se" està relacionat amb el nostre món emocional.

Quan el sentiment de solitud emocional s'implanta, sol anar acompanyat de tristesa, inquietud, ansietat i fins i tot por. És freqüent que les persones que se senten soles se submergeixin en un cercle viciós que els fa perdre l'interès pel dia a dia i per emprendre noves activitats que potser l'ajudarien a conèixer a altres persones.

Aquest sentiment pot tenir un gran impacte en molts aspectes de les nostres vides, fins i tot en qüestions que no imaginem, així, per exemple, a més de sotmetre'ns a un gran dolor emocional, activa les nostres respostes d'estrès tan físiques com psicològiques i suprimeix la funció del sistema immunològic.

Quan no sabem què fer en els moments en els quals ens sentim sols, la solitud pot tornar-se desagradable i no desitjable. Hem d'esforçar-nos i convertir aquests moments en una oportunitat per cultivar i fomentar els nostres gustos, habilitats i preferències.

Alguns consells per enfrontar-nos a la Solitud Emocional

Canvia el significat que li dónes a la solitud. No cal veure-ho sempre com alguna cosa negativa, també es pot gaudir, ja que ens permet tenir més temps per a nosaltres.

Assumeix una actitud proactiva. Has d'invertir una part del teu temps a establir relacions amb noves persones.

Aprèn a gaudir de la teva companyia. Busca sentir-te ben amb tu. Anar al cinema, llegir llibres o revistes, escoltar música.

• Fixa't noves metes. Persegueix i aconsegueix els teus somnis, és a dir, has de realitzar accions per aconseguir-ho; no és somiar i punt, sinó actuar.

Investiga en el teu interior i, determina quin tipus de solitud és la que pateixes i a quines circumstàncies es deu.

Supera la por al rebuig és un fre per entaular noves amistats.

Gaudir de la solitud és un dels grans desafiaments que tenim les persones en alguns moments de la nostra vida. Aprendre a veure la part creativa,reparadora i restauradora que poden tenir aquestes circumstàncies ajuda realment a veure-la com una estació de trànsit, aclaparant al principi, però necessària per superar un moment de crisi que puguem tenir.

La solitud pot arribar a ser dolorosa, angoixant i autodestructiva, si no sabem gestionar-la, però si sabem com treure-li partit pot arribar a ser molt enriquidora. També és positiva i en moltes ocasions necessària per estar amb nosaltres mateixos. Per reflexionar i escoltar la nostra pròpia veu interior. Tots necessitem els nostres moments i el nostre espai per trobar-nos de nou.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona