Claus per afrontar la síndrome postvacacional

01/10/2018
Estrès emocional, Autoestima

La fi de les vacances i la tornada al treball fan que cada any es parli de la famosa Síndrome Postvacacional. Aquesta síndrome es basa en la sensació que té el treballador en reincorporar-se al seu lloc després d'acabar un període de vacances.

La síndrome postvacacional no és una patologia com a tal, sinó un “trastorn adaptatiu”. La persona que ho  pateix té una simptomatologia similar a l'estrès quan, al final d'un període de descans més extens de l'habitual, no es veu capaç de respondre a l'alt nombre de demandes que suposa la tornada  a la rutina o la reincorporació a la vida laboral.

El canvi d'horaris, el manteniment de l'atenció en tasques molt específiques i reprendre responsabilitats poden arribar a suposar un augment d'ansietat que només l'adaptació gradual permet soportar. Els seus símptomes poden variar de tipologia i intensitat segons sigui la persona, el seu entorn i les seves responsabilitats o obligacions, però en general la síndrome postvacacional es caracteritza per una sensació de tristesa, apatia, falta d'energia o motivació.

Les persones més vulnerables a aquesta síndrome són aquelles que no tenen incentius en el seu treball. Tornar a una quotidianitat que no agrada es fa més costós. Els entorns de negativitat en el treball, en els quals es realitzen tasques repetitives o en els quals apareixen caps poc motivadors, solen provocar una major sensació de descoratjament a la volta de vacances.

Per superar les molèsties derivades d'aquesta mala adaptació, de les vacances a la vida laboral, es recomana seguir algunes pautes, en la mesura del possible:

- Reservar uns dies al final de les nostres vacances per a la nostra adaptació i programar el retorn a casa de forma anticipada i relaxada.

- Adaptar els horaris als habituals de forma suau i progressiva.

- Prendre's amb calma la tornada a la rutina també és un factor clau. S'ha d'evitar, en la mesura del possible, l'estrès en el treball.

- No carregar-se de treball el primer dia. Per fer més suportable la tornada és millor fer-ho de forma gradual.

- Veure el costat positiu. Això és possible si s'evita pensar que el treball és una càrrega i s'enfoca des d'una altra prospectiva.

Molt pocs casos precisen d’ajuda professional, però a vegades la pressió de la tornada al treball i/o a la rutina diària pot causar estrès agut. El més important és fer que el canvi de les vacances al treball sigui el menys brusc possible i afrontar amb actitud positiva aquesta tornada per ajudar-nos a combatre la desmotivació que suposa  “el contacte amb la realitat" després de les vacances.

Hem d’evitar reprendre el treball com algú negatiu, sacrificat o obligatori. És necessari veure-ho com alguna cosa positiva i saber que podem gaudir de les vacances gràcies al fet que tenim un treball. La resposta està en prendre's el primer dia com una jornada laboral més, tenir en compte que ocupa únicament una tercera part del dia i ser conscients que tenim temps per a tot: oci, treball i descans.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona