Aprendre a dir que "no"

06/04/2018
Nens

 

No se sap amb certesa per què per als pares és tan difícil dir que "no". Suposo que dir "sí" requereix molt menys esforç. Alguns pares es resisteixen davant els nens i contínuament complauen les seves necessitats i desitjos amb la finalitat de proporcionar-los tot, perquè siguin feliços i se sentin satisfets.

El dir "no" té a veure amb la tolerància a la frustració, és a dir, no podem tenir tot el que desitgem i tampoc podem fer tot el que vulguem. L’ésser humà implica sempre l'assumpció dels límits inherents a la nostra existència i això és el que hem d'ensenyar als nostres fills.

El dir "no" connecta a més amb la nostra pròpia frustració de no poder gratificar als nostres fills, de veure'ns amb limitacions. Però al dir "no" també els estem dient que els volem i que els cuidem.

Un pare permissiu que no sap dir que "no" als seus fills, és càlid i amorós, però no els dóna els elements essencials perquè tinguin una infància saludable, amb límits i rutines. 

És molt important prendre consciència que no s'ha de dir que "sí" només per evitar confrontacions. Encara que sembli el camí més fàcil, a la llarga pot portar a seriosos problemes de comportament en els nens.

Com aprendre a dir que "no":

- Tenir clar l'objectiu: Cada vegada que diem al nostre fill o filla "no" és perquè considerem que és el millor per a ells.

- Estar segurs: No hem de tenir por a la confrontació amb el nen.

Mantenir la calma: És important dir-li al nen "no" amb fermesa i seguretat però en cap cas cridant o mostrant-nos alterats.

Pràctica: Aprendre a dir "no" és una habilitat i com qualsevol altra habilitat hem de practicar perquè cada vegada puguem fer-ho millor.  

És important ser coherents, si avui diem “no” i després diem “sí”, creixeran confosos respecte al es correcte, al que han de complir, el que no han de fer. La tensió que causa navegar entre un "no" que després es converteix en "sí" pot generar en els fills: mal caràcter, pors i inseguretats.

Per això és molt important dir "no", clar i assertiu, amorós però ferm, i mantenir-ho, no només en una situació en qüestió sinó en totes les situacions similars.

Per educar de manera eficaç als nostres fills hem de marcar unes regles a casa amb l'objectiu de complir-les. No cal sentir-se culpable per dir que "no", els nens trobaran en aquesta negativa el valor de les coses i aniran desenvolupant la capacitat de tolerar la frustració.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona