Els beneficis de la rutina

13/12/2018
benestar emocional

 

Tots ens queixem de la rutina i busquem la forma d'evadir-la per la sensació que ens dóna de fer sempre el mateix. En part és veritat perquè segons la definició del diccionari, és un costum arrelat o un hàbit adquirit per mera pràctica que permet fer les coses sense raonar-les.

Hi ha gent que no té molt clar si la seva tendència a la rutina és beneficiosa o perjudicial per a la seva existència. En principi, la monotonia en el seu funcionament quotidià activa en ella una espècie de ressentiment o prejudici defensiu. Tal vegada perquè la rutina no gaudeix de prestigi en els nostres dies, ja que tot ha de ser canvi, vertigen, sorpresa, imprevisibilitat. O perquè és conservadora, tot el contrari del seu antagonista que llueix sempre moderna.

El concepte implica haver de fer la mateixa cosa una vegada i una altra. Així que per a moltes persones això pot sonar com una cosa que pot drenar l'espontaneïtat de la vida.

Però no cal subestimar-la, reflexionem sobre els seus beneficis:

El fet de tenir la nostra rutina controlada ens permet fer el tipus de coses que aporten un valor afegit al nostre dia a dia i ens permeten viure de la vida gaudint-la. Per exemple, si cada dia fem el mateix recorregut per anar a comprar, i un dia optem per escollir un altre camí, ens sorprendrà descobrir coses noves.

Tenir un control sobre la nostra rutina, tant personal com de treball, ens permet decidir dedicar un divendres sencer a la nostra parella o que una tarda en comptes de treballar volem sortir a comprar.

La sensació de tenir el control que aporta ens proporciona seguretat, i ens allunya de les situacions inesperades o diverses al planificat, aquestes situacions ens fan gastar energia inútilment

Beneficia la salut mental ja que la desorganització genera caos i aquesta a la vegada genera estrès. Una vegada que comences a desenvolupar una rutina diària aquesta boira d'ansietat es dissipa.

Millora l'autodeterminació. Encara que les rutines diàries aviat poden convertir-se en un hàbit, no és un procés instantani es necessita una gran quantitat de voluntat i autodeterminació.

Tenir temps de relaxar-se. Una hàbit consistent pot ajudar a organitzar un dia d'una manera tan eficient que es pot reservar temps per a la relaxació. Una vegada que es comencen a collir els beneficis d'una rutina, el circuit de recompensa del cervell animarà a la persona a aconseguir nous nivells.

La majoria de les persones que tenen una rutina fixa sol voler modificar-la de tant en tant i és alguna cosa normal. Quan aquesta atabala, és el senyal de la consciència que indica, que cal començar a ser més creatiu també amb el quotidià. En alguns casos no fa falta fer un canvi radical de vida per introduir modificacions que ens facin la vida més emocionant.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona