Sobre exposició a les xarxes socials
06/03/2025
És habitual sentir mares, pares o professors de secundària parlant de la manca de motivació en els joves d’avui en dia. També comenten que per a retenir la seva atenció cal que tot sigui molt interactiu i en constant moviment. Tot ha de ser nou i tecnològic o ja no serveix. Segons sembla, tots volen ser youtubers i guanyar-se molt bé la vida des de l’habitació de casa dels pares.
La manca d'interès vers el món dels adults és una característica de l’adolescència. Els joves solen percebre els adults com els que sostenen el poder i no s’enteren del que realment és important a la vida. Però en aquesta generació hi ha quelcom diferent respecte les generacions anteriors, ara els joves tenen un altre educant-los; les Xarxes Socials.
Estem en un moment de la història en el que les xarxes socials s’han convertit en el receptacle ideal per a dipositar-ho tot massivament. Si n’obres una hi pots trobar un vídeo on t’expliquen com fer una reparació domèstica, un on ensenyen a fer-se ric en cinc senzills passos o un vídeo per superar la ruptura amb una parella. I tot explicat en un minut i mig de durada.
El jove s’emmiralla permanentment en un mirall que distorsiona la realitat. Un mirall que li fa creure que tot el saber està a la seva disposició, i que el pot aprendre en qüestió de minuts. Lamentablement per a un adolescent, que tot just està començant a fer front a la vida i a les angoixes, pot ser molt perillós pels següents motius:
- Només veuen una part de la realitat. No mirem el contingut que necessitem veure, sinó el que l’algoritme creu que ens agradarà. Sovint ens oblidem que el contingut que acabem mirant és suggerit per un algoritme que creu saber el que volem mirar, sense importar molt quin efecte ens està causant l’exposició al mateix
- L’exposició a la validació. Pels adolescents els altres de la seva edat son molt importants, i a les xarxes socials un s’exposa a qualsevol tipus de comentari que pot fer participi molt negativament de la construcció de la identitat. Davant d’això hi ha joves que viuen per a publicar més contingut i tenir més likes, i que creuen que només poden tenir una vida perfecta
- Entre la manipulació i la mentida. Tot el que un veu dels altres través de les xarxes no és cert. Allà t’hi trobes el que li va tot bé i té les millors coses, com el que creu que res val la pena i el que diu tenir el secret de la vida. Però tot es contingut creat per a tenir repercussió en la seva audiència
- Por a la incertesa del futur. Es rep tanta informació quan es consumeixen les xarxes socials que vivim sobre informats. A vegades això ens ajuda a conèixer, però en general ens genera una sensació de que la vida va a pitjor, que no hi ha res a fer. Sovint això fa que el jove no pugui confiar en el futur i en les seves capacitats per anar-hi fent front a mesura que se li vagin presentant nous reptes. Al contrari, ens fa sentir petits davant de la globalitat.
En conclusió, com a pares cal seguir aprenen sobre com funcionen les xarxes per saber com acompanyar els fills. Sense oblidar treballar amb els adolescents sobre quin us fan de les xarxes socials i com s’exposen tant com a usuaris com a creadors de contingut. Si creus que com a pares no sabeu com enfocar aquest tema o si creus que la teva filla o el teu fill no fan un ús adequat i els hi costa molt poder regular, no dubtis en consultar amb un professional. Us podem ajudar.