Quan cal anar al psicòleg?

25/01/2018
Psicologia

 

La decisió de sol·licitar ajuda professional no sempre és fàcil, ni s'adopta de manera ràpida, la major part de les vegades respon a un procés pel qual es va prenent consciència a poc a poc. Anar a teràpia psicològica no significa que una persona sigui feble sinó tot el contrari, és un gest de valentia a través del qual es reconeix l'existència d'una dificultat i la voluntat de solucionar-la.

De la mateixa manera que romandre amb un dolor recurrent durant mesos en l'estómac sense anar al metge, no té molt sentit, tampoc ho té aguantar el dolor emocional sense més. Així ho afirma la psicòloga Maria Jesús Àlava Reyes autora de «La inutilitat del sofriment», el llibre de psicologia més venut en la matèria.

En alguns casos, el nostre cos ens avisa que alguna cosa no va bé i és important estar atent als senyals que ens dóna; maldecaps, esgotament, tensió muscular, dolors estomacals, insomni. Altres vegades, seran les nostres emocions les que ens indiquin malestar; irritabilitat, poc equilibri emocional,enuig, incomprensió.

Alguns símptomes que indiquen la necessitat d'acudir a un expert:

  • Sentir que no es té control sobre els esdeveniments diaris.
  • Inquietud elevada manifestada en símptomes corporals com a pressió en el pit, acceleració del ritme cardíac, hiperventilació, respiració molt superficial o accelerada, entre d'altres.
  • Pèrdua del control de les emocions, plor, ràbia o eufòria injustificada.
  • Dificultat vital, problemes greus de parella, fills, treball, que bloquegen enfrontar-se al dia a dia.
  • Presència de pensaments negatius i catastrofistes que impedeixen viure la vida amb normalitat. De vegades es reflecteix en inseguretat o baixa autoestima.
  • Sentiments d'incomprensió i de solitud.
  • Agressivitat difícil de controlar.
  • Pensaments que tothom està en contra.

Les persones que freqüenten la consulta del psicòleg ho fan quan ja no poden més, amb un quadre de sofriment en el qual s'ha perdut el control de les emocions i fins i tot de la vida quotidiana, tant en l'àmbit social, familiar o laboral.
"No cal estar en una situació extrema. Quan vostè senti que necessita ajuda en la seva vida diària perquè no sap com afrontar la situació que està vivint, llavors és quan necessita rebre tractament", conclou Àlava.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona