L’abús de les pantalles en la primera infància

20/07/2022
Familia, Nens

L’ús de les TIC en la població infantil és un dels grans temes en l’educació i criança que ocupen debats i preocupacions entre pares i professionals relacionats amb la infància (educadors, mestres, psicòlegs, pediatres). Les preguntes habituals que es plantegen són: Com afecta l’ús de les pantalles als infants? Com saber si els meus fills fan un ús excessiu de les pantalles? Quina és la diferència entre un ús habitual i una addicció a les pantalles?

La realitat és que no és difícil trobar-nos infants que van al cotxet mentre miren un mòbil o sobretaules amb els més petits jugant amb la Tablet. Una imatge que em va impactar va ser veure com un nen de dos anys intentava ampliar amb els seus dits la pàgina d’un llibre, com si no sabés diferenciar entre una imatge de paper i una pantalla del mòbil.

La qüestió clau és no situar el problema en les TIC en sí mateixes sinó en l’ús que fem d’aquests dispositius. És a dir, com les TIC ocupen el nostre temps i com afecten en la nostra manera de relacionar-nos,  d’entretenir-nos i de treballar. I també val la pena reflexionar si d’alguna manera poden anul·lar altres inquietuds i motivacions que podrien aflorar sense l’ús constant de les pantalles (esport, idees i projectes, reunions presencials, hobbies o entreteniment).

Actualment, moltes famílies utilitzen les pantalles per acompanyar als fills a menjar, a dormir, a entretenir i en definitiva, a regular les emocions. Concretament em fa pensar, en quin és l’efecte quan el dispositiu substitueix la presència de l’altre. Si utilitzem els dispositius com a substitut de la presència física i emocional del cuidador, no hi haurà la influència de les relacions, hi haurà menys joc i capacitat simbòlica, menys capacitat per raonar i entendre i menys capacitat per l’autoregulació emocional.

El còrtex prefrontal és l’encarregat de les funcions relacionades amb la memòria de treball, la conducta i la regulació de les emocions és molt immadura. Les pantalles són immediatesa, hiperestimulació i requereixen molt poca atenció. Així doncs, l’abús de les pantalles durant la primera infància no afavoreix un desenvolupament correcte d’aquestes funcions.

UNICEF, l’OMS i altres organitzacions expertes alerten del risc que té l’abús de pantalles en els menors de sis anys:

  • Retard global del desenvolupament
  • Alteracions del son i sedentarisme
  • Inatenció, irritabilitat i hiperactivitat
  • Dificultats conductuals i de regulació
  • Retard o trastorn del llenguatge
  • Dificultats relacionals
  • Major risc de depressió i ansietat.

Si teniu alguna sospita que les pantalles poden estar influint negativament en els vostres fills o bé que no trobeu els recursos per poder reduir-ne el seu ús, podem ajudar-vos! Mai es tard per fomentar la relació, el joc compartit i les rutines del dia a dia de manera favorable.

Elena Picanyol, psicòloga

Més Informació