Com reaccionar davant les males notes dels fills?

08/02/2019
Familia

 

Molts pares es pregunten com han de prendre's les males notes dels fills i com han de reaccionar en aquests moments delicats. Quan el nen/a porta a casa uns informes negatius, ens està dient que alguna cosa no va bé. Pot ser que existeixi una manca d'hàbits en l'estudi, poca motivació, falta d'esforç o una dificultat d'aprenentatge. Per tant, hem d'anar més enllà dels simples números i quantificacions i investigar.

Quan un estudiant obté una mala avaluació, la reacció immediata de molts pares és castigar-los i enfadar-se. No obstant això, la millor forma d'afrontar la qüestió és fer-ho des de l'empatia i la comunicació.

Però empatitzar no significa consentir o cedir als capricis, sinó prendre en consideració els seus sentiments i dificultats. En aquests casos és important assenyalar que és un problema que té solució i s'ha de treballar per a millorar-ho i superar-ho.

Com afrontar la situació?
No cridar. En aixecar la veu l'única cosa que s'aconsegueix és que el nen s'espanti, plori o se senti malament, i que no vulgui explicar-nos res.
No dramatitzar. Les males notes són males notes. Cal deixar de banda actituds depressives. El que el nen necessita és ànim.
Indagar en les causes. Preguntar als fills per què creuen que han obtingut aquestes qualificacions.
Mostrar afecte. Donar suport ja que el fracàs acadèmic és una situació on pot perillar l'autoestima del petit.
Encoratjar la curiositat dels fills pot ajudar a motivar-los en l'estudi.
Cal reflexionar sobre les exigències que tenen els nostres fills. Aquestes no han de ser excessivament altes, ja que, en cas contrari, serà difícil que puguin superar-les i se sentiran frustrats.

Hem de parlar amb el nostre fill detingudament, i fer-lo partícip del problema perquè s'involucri en la cerca de solucions. Donar-los l'oportunitat de què s'expressin els converteix en participants actius del seu propi desenvolupament i aprenentatge.

És important que tinguem interès en les seves tasques escolars i que ells sentin que ens importen els seus deures. Cal encoratjar-los perquè estudiïn més hores, establir unes rutines i assegurar-se que el lloc on aprenen és l'adequat. Sense sacrificar els moments familiars i d'oci, els estudiants tenen dret a descansar, a riure, a jugar amb els amics  i a compartir temps amb la família, encara que hagin tret males notes. Una bona salut emocional és un factor essencial per al bon rendiment acadèmic.

Hi ha nois que els hi costa enfrontar-se a l'estudi, el viuen amb molt d'estrès. Una comunicació fluida i tenir una bona relació entre família i escola és molt important per a treballar en comú pel benestar del nen o nena.

Ja és suficient càstig treure males notes a classe, passar vergonya i suportar un sentiment de culpa. Així que no és una bona idea utilitzar les notes per a premiar o castigar. Assegura't que el teu fill o filla sap que el teu amor és incondicional i que el consideres valuós més enllà de les seves qualificacions.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona