Transtorn Bipolar

15/10/2018
Atenció psicològica

El trastorn bipolar és una malaltia mental que causa canvis extrems en l'estat d'ànim. És una patologia que afecta en com se sent, pensa i actua un individu.

El seu tret característic són els canvis exagerats en l'estat d'ànim, que es manifesten principalment per episodis alternants de simptomatologia depressiva (episodis depressius) i períodes d'exaltació de l’ humor i increment de la vitalitat (episodi maníac o hipomaníac).

Aquests canvis es produeixen de manera cíclica i poden afectar el somni, l'energia, el nivell d'activitat, el judici, el comportament i la capacitat de pensar amb claredat. I és que el trastorn bipolar és un trastorn greu, que no té a veure amb simples alts i baixos emocionals i que pot arribar a perjudicar seriosament a la salut, el treball i les relacions personals de la persona que ho pateix.

Quins són els símptomes més habituals?

Mania i hipomania

La mania i la hipomania són dos tipus diferents d'episodis, però tenen els mateixos símptomes. La mania és més greu que la hipomania i pot provocar una desconnexió de la realitat i requerir hospitalització.

Símptomes:

-Episodis anormals d'optimisme, nerviosisme o tensió

-Augment d'activitat, energia o agitació

-Sensació exagerada de benestar i confiança en si mateix (eufòria)

-Menor necessitat de dormir

-Loquacitat inusual

-Frenesí d'idees

-Distracció

-Prendre decisions equivocades

Episodi Depressiu

Un episodi depressiu major consisteix en símptomes que són molt greus i que poden causar dificultats evidents en les activitats quotidianes, com el treball, l'escola, les activitats socials o les relacions.

Símptomes:

-Estat anímic depressiu, com sentir-se trist, buit, desesperançat o tenir ganes de plorar

-Marcada pèrdua de l’ interès o de la capacitat per sentir plaer

-Aprimar-se sense fer dieta, augment de pes, o disminució o augment de l'apetit

-Insomni o dormir massa

-Agitació o comportament més lent

-Fatiga o pèrdua de l'energia

-Sentiments d'inutilitat, o culpa excessiva o inadequada

-Disminució de la capacitat per pensar o per concentrar-se, o indecisió

-Pensar en el suïcidi, planificar-ho o intentar-ho

El trastorn bipolar pot aparèixer a qualsevol edat, generalment es diagnostica en l'adolescència o poc després dels 20 anys. Els símptomes poden variar d'una persona a una altra i poden canviar amb el pas del temps.

Quines són les causes?

En la causa del trastorn bipolar predomina el component biològic, s'explica la malaltia com a resultat de la combinació d'un component genètic amb determinades situacions vitals adverses que actuen com a desencadenant.

Factors ambientals, com l'ús de substàncies psicoactives i farmacològiques poden provocar que aquest trastorn es desenvolupi.

Malgrat els extrems anímics, les persones que pateixen trastorn bipolar sovint no reconeixen fins a quin punt la seva inestabilitat emocional altera la seva vida i la dels seus éssers estimats, i no reben el tractament que necessiten.

Consulta al metge o a un professional de salut mental si tens algun símptoma de depressió o de mania. El trastorn bipolar no es cura sol i pot provocar sofriment i importants dificultats en la vida de les persones que ho pateixen. Un adequat tractament mèdic i psicològic pot estabilitzar els símptomes i permetre una millor qualitat de vida.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona