Nadal

13/12/2021
Nadal, Familia

Quan tot just ens estem adaptant al canvi d’estació, s’encén l’enllumenat nadalenc i amb ell iniciem Nadal. Una època que reuneix els ingredients necessaris per evidenciar llums i ombres del funcionament personal, familiar i comunitari de cada societat.

Especialment per a les famílies amb fills/es en edat de criança, es tracta d’un moment interessant per aturar-se a pensar el sentit i valor que aquesta època de celebracions té en cada nucli i quina pot ser la millor manera de dur-ho a terme per a transmetre-ho així.

Relacions, tradicions i consum són les tres dimensions que queden assenyalades i en les que cada família ha de poder prendre decisions. Amb qui es compartirà el què i de quina manera. Quines tradicions es faran pròpies i com es donarà sentit a un període en el qual és fàcil quedar engolit en un remolí de convencions i imperatius de consum.

No és una tasca senzilla pels nuclis en etapa primerenca -i no tan primerenca- del cicle vital familiar acordar i establir aquests aspectes. La influència de la família d’origen en la parella es fa evident i explícita en aquest estira-i-arronsa per anar trobant una manera pròpia de viure aquest moment.

Un aspecte que a vegades genera dubtes i que es pot plantejar des de prismes diversos té a veure amb la vivència d’allò màgic que impliquen algunes de les tradicions. També de com transformar i adaptar la “màgia” en funció de l’etapa evolutiva dels fills/es.

Per acabar, un dels assumptes que, en la nostra societat, provoca més maldecaps a mares i pares té a veure amb els regals. Les condicions familiars són molt diverses i també poden variar al llarg dels anys. De vegades cal posar el focus en el criteri i fre dels obsequis i establir límits clars entre totes aquelles persones que en participin. Així mateix, és important reforçar i fer explícit el sentit d’aquestes festes per cada família i ajudar a anar construint una mirada crítica i conscient envers el consum indiscriminat i les implicacions individuals, socials i ecològiques que aquest té.

Arriba doncs un període ple de reptes, però també d’oportunitats (i un xic més de temps) per seguir teixint i fent créixer les relacions a través de les experiències compartides.

Bon Nadal!

Maria Iglesias, psicòloga

Més Informació