Entendre el món dels adolescents

27/02/2018
Adolescents

L'adolescència, definida per l'OMS com el període de creixement i desenvolupament humà que es produeix després de la infantesa i abans de l'edat adulta, és una època difícil pels qui la passen, però també per als pares.

Els adolescents lluiten per la identificació del "Jo" i per l'estructuració de la seva existència basada en aquesta identitat. Es tracta d'un procés d'autoafirmació, que sol aparèixer envoltat de conflictes i resistències. Molts d'aquests comportaments que tant els costa entendre als adults tenen una explicació neurològica, psicològica o fisiològica.

El desordre de l'habitació
És normal que l'habitació estigui desordenada, perquè és un reflex de com estan ells. Estan passant per una època de molts canvis, en la qual es poden sentir perduts i confusos.

Anar a dormir molt tard
Es deu al fet que la fabricació de melatonina, hormona relacionada amb el ritme del somni, es produeix més tard a la nit que en els nens i els adults. És freqüent que els adolescents passin moltes hores davant l'ordinador, la llum artificial disminueix la quantitat de melatonina segregada.

Els canvis d'humor
Aquests alts i baixos tenen a veure amb què el cervell no madura de forma harmònica ni a l'uníson en l'adolescència. Primer es desenvolupa el sistema límbic, que és el que té a veure amb les emocions. Després l'escorça prefrontal, responsable del funcionament executiu, el control, l'autoregulació i la presa de decisions.

La rebel·lia contra els pares
El centre de la seva vida ha basculat: ja no és la família, és el grup, els amics. Part de la culpa, la té la química del cervell. L'oxitocina provoca que les relacions socials siguin molt més gratificants que les familiars.

La forma de menjar: impulsiva i desorganitzada
La gana desmesurada, la ingesta d'aliments de consum fàcil i de sacietat immediata, és un tret molt típic d'aquesta etapa. En l'adolescència es realitza aproximadament el 25% del creixement total.

L'aïllament a l'habitació
Es tancan a la seva habitació per establir límits clars de separació amb els pares. Necessiten diferenciar-se per iniciar el seu propi camí, per definir i reafirmar la seva personalitat.

És molt important que els progenitors tinguin informació sobre aquesta etapa normal de la vida i que es preparin per entendra-la. No sempre és senzill marcar la frontera entre els drets que té l'adolescent i les obligacions o els límits que poden imposar els pares. Saber en que consisteix i que passarà a casa, durant la pubertat, és fonamental per afrontar aquest procés.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona