Els motius pels quals viatjar ens aporta felicitat

14/03/2018
Viatjar

A vegades després d'un viatge llarg o de passar el dia fora de la ciutat, tornem a casa més relaxats, ens sentim millor, més lleugers i amb menys preocupacions, som més feliços. No és una casualitat. Si analitzem el fet de viatjar, podem trobar les raons objectives per les quals ens sentim així a la volta d'un viatge.

Planificar un viatge produeix beneficis immediats. Mentre dediquem temps a planejar la nostra aventura, ens relaxem i deixem volar la imaginació pensant en el que passarà. L'anticipació de les experiències que s'han de viure durant el viatge genera una sensació de felicitat.

Noves emocions. Embarcar-se en una nova aventura cap al desconegut és estimulant. Quan afrontem una situació com viatjar, estem creant un ambient que ens genera diferents emocions, gairebé totes positives, que parteixen de la curiositat i el descobriment.

Menys estrès i major benestar emocional. Viatjant les preocupacions i les tensions s'esvaeixen per un temps, la rutina diària queda lluny. Et relaxes, oxigenes la teva ment, et diverteixes i gaudeixes del moment. Generes pensaments que condueixen a sentiments agradables.

Fa que confiïs més en tu. En molts viatges ens trobem amb obstacles o imprevists que no esperaríem trobar en la nostra vida diària. Un viatge representa una suma de desafiaments. Buscar els recursos per resoldre'ls i poder tirar endavant, potència l'autoestima com poques altres coses poden fer-ho.

Ens fa valorar més el que tenim. Ens adonem de la felicitat d'algunes persones que no tenen tants béns materials com nosaltres. Fins que no ens allunyem de totes les nostres comoditats, no valorem tot el que tenim.

Estimular el cervell. Situacions tan simples com la necessitat d'adaptar-se a noves sensacions, paisatges, sons i aromes o haver de comunicar-se en un altre idioma estimulen el cervell.  Ho tornen més plàstic i més creatiu.

La psicologia ha comprovat que les persones som la suma total de les seves experiències, aquestes brinden un plaer i un benestar a llarg termini. Així que, més que invertir en béns materials per aconseguir la felicitat, les nostres majors inversions haurien de dirigir-se a crear records sobre la base de les vivències personals, com les que es generen viatjant.

Les persones que viatgen, a més, són menys propenses a estar tenses, cansades o deprimides, i tenen una major qualitat de vida.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona