Relacions Tòxiques

09/11/2018
benestar emocional

 

Quan parlem de relacions tòxiques el primer què solem pensar és en una relació de parella, però en realitat aquest tipus de relacions es poden donar també en l'amistat, en el treball o fins i tot en l'àmbit familiar.

Si de vegades no vols estar amb una persona perquè et fa sentir malament, perquè la teva vibració canvia, perquè t'alteres, et sents manipulat, penses que no mereixes aquest tracte. O si et sents jutjat, desvaloritzat, manipulat, amenaçat i sents un gran buit després de veure-la. És important que reflexionis seriosament sobre la seva influència en la teva vida, ja que podria tractar-se d'una persona tòxica.

Aquest tipus de persones et poden arribar a posar en una situació de vulnerabilitat psicològica i emocional sense adonar-te'n.

Com es distingeix una relació tòxica d'una relació saludable?

Una bona relació, de parella, d'amistat o laboral, es reconeix perquè fa que la persona s'orienti cap al desenvolupament i el creixement, dóna impuls i motivació.
També perquè l'intercanvi d'energia tendeix a ser positiu i agradable. La relació genera més alegria que tristesa, més força que feblesa, més benestar corporal que malestar.

En canvi, les persones tòxiques, provoquen estats emocionals negatius, minen l'autoestima i fan que l'altra persona se senti incapaç per emprendre qualsevol projecte. Les relacions tòxiques són relacions que produeixen infelicitat.

Com acabar amb una relació tòxica?

  • Establir límits: Saber posar límits a la influència dels comentaris, les opinions i el judici de persones amb les quals no et sentis còmode. Ningú pot dir-te com has d'actuar o pensar.
  • Saber dir "prou": Quan siguis capaç de fer-te valer davant una altra persona i controlar la situació, notaràs que és més fàcil entendre i predir el comportament d'una persona tòxica.
  • No permetre que la teva felicitat depengui de ningú: Quan la teva satisfacció depèn d'altres persones, no ets l'amo de la teva felicitat.
  • No centrar-te en els problemes, solament en les solucions: Quan et centres en els problemes, solament estàs augmentant l'abast del teu estrès i de les teves emocions negatives.
  • Envolta't de gent que et vulgui: D'aquesta manera serà més fàcil identificar i comprovar que existeixen altres tipus de relacions.
  • No tractar-te malament a tu mateix: És fàcil contagiar-se de la negativitat d'altres persones. Els diàlegs interns negatius són poc realistes, innecessaris i contraproduents.

Una relació tòxica contamina l'autoestima, la felicitat i la manera en què una persona se situa al món. Qualsevol relació que impedeixi a una persona estar relaxada i feliç, no convé. Cal deixar de pensar en la dificultat que representa la persona en qüestió i buscar una manera per deixar de sucumbir a la seva toxicitat.

Una relació sana és aquella que suma i no que resta: la que et fa sentir més gran, més escoltat, més respectat, més segur i tranquil, i no el contrari.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona