Menopausia y Psiconeuroinmunologia

08/06/2018
Dona

 

El passat 5 de Juny es va dur a terme la Conferència inaugural del centre ATIA amb el títol "MENOPAUSA I PSICONEUROINMUNOLOGIA". Una xerrada a càrrec de Bea Martinez, psicòloga, naturòpata, postgrau en Psiconeuroinmunologia i creadora de Food&Mind.

L'objectiu de la Conferència era explicar com des de la Psiconeuroinmunologia es poden tractar els trastorns fisiològics i de l'estat d'ànim que succeeixen durant la Menopausa. Aquesta disciplina mèdica té en compte la interrelació entre el sistema psíquic, neurològic, endocrí i immunològic

Entre els 45 i els 55 anys les dones entren en la menopausa. Deixen de ser fèrtils. Els nivells d'estrogen baixen i el sistema metabòlic ja no va tan de pressa. Com a conseqüència les dones pateixen una sèrie de símptomes, els més freqüents i en els quals la Bea va posar l'accent són els següents:

Després de conèixer els símptomes, la Bea va explicar que li succeeix a la dona a nivell psicològic durant aquest període i com podem afrontar-ho. "De sobte sembla que ja no coneixes al teu cos i sents que no tens control sobre ell, pots patir ansietat o malestar".

Per això és important adonar-se del moment vital en el qual s'està i ser conscients de que: "Quan arriba la Menopausa hem de canviar la forma d'entendre el nostre cos i introduir nous elements en la nostra dieta". Es tracta solament d'afrontar-ho com un canvi inevitable i natural.

A continuació, la Bea va donar uns consells per poder millorar aquests símptomes des de la Psiconeuroinmunologia:

  • Hem d'aconseguir reduir l’impacta del descens hormonal a través de l'alimentació.
  • Complementar la dieta amb medicina orto molecular (Vitamina I, Melatonina, Àcids Grassos)
  • Fer exercici, no solament per realitzar activitat física sinó per relacionar-nos amb altres persones i cultivar la vida social.
  • Tenir coneixement dels processos cognitius, com per exemple la pèrdua de memòria o una menor agilitat mental, que acompanyen a la dona durant el període de la menopausa.
  • Tenir plans, projectes i il·lusions. Malgrat els dols que representen aquest moment vital també pot ser un temps per la creativitat i per gaudir de la maduresa.

La conferència es va tancar amb una ronda de preguntes, on totes les participants van esprémer la seva opinió i van conversar obertament amb la Psicòloga i Naturòpata Bea Martínez.

Aquesta és la primera d'un cicle de conferències que el centre de Psicologia i Psiquiatria ATIA ha posat en marxa per poder aprofundir en temes relacionats amb la psicologia a través del punt de vista d'un especialista.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona