Les relacions socials són claus per a una vida sana i feliç

09/01/2018
Felicitat, Relacions Socials

Robert Waldinger és Doctorat en Psiquiatria per l'Escola de Medicina de Harvard i Psicoanalista. Waldinger és el quart director de l'Estudi de Desenvolupament d'Adults de Harvard, aquest pot ser l'estudi més llarg de la vida adulta en la història, un projecte únic que ha mantingut la seva línia de recerca durant 75 anys.

Estudis com aquest són extremadament singulars. Gairebé tots els projectes d'aquest tipus s'enfonsen passada una dècada perquè moltes persones abandonen l'estudi, o per falta de finançament o per altres raons, el de Harvard ha aconseguit analitzar 3 generacions consecutives. El propòsit de l'estudi és analitzar aquells factors que porten a l'ésser humà a viure una vida sana, plena i sobretot feliç.                                               

Des del seu origen, abans de la segona guerra mundial, l'estudi va ser dissenyat per analitzar dos grups: uns eren estudiants de carrera de Harvard i uns altres eren nois de famílies humils dels suburbis de Boston. Cada dos anys, el personal encarregat de la recerca truca a aquests homes i els pregunta sobre la seva existència.

El desembre de 2015 Robert Waldinger va exposar els resultats d'aquests 75 anys de recerca acadèmica.

La primera lliçó és que les connexions socials fan sentir-se bé i que la solitud ofega. Sabem que podem estar sols en la multitud i podem estar sols en un matrimoni, per això la segona gran lliçó és que no té a veure amb la quantitat d'amics que tenim, el que importa realment és la qualitat de les relacions més properes. I la tercera gran lliçó sobre les relacions i la salut és que les bones relacions no solament protegeixen el cos també protegeixen el cervell. Les persones amb relacions en les quals no poden comptar amb l'altra persona, són persones que perden abans la memòria.                                                                                                            

La conclusió és que els factors que porten a una vida sana, plena i feliç no han de veure amb la riquesa, la fama o amb treballar molt, sinó amb les bones relacions.
Segons el psiquiatre nord-americà, l'estudi ha deixat clara alguna cosa que val la pena recordar:
"Els conflictes realment minen la nostra energia i danyen la nostra salut".

Tenint en compte els resultats d'aquesta recerca, val la pena reflexionar sobre les relacions personals i l'impacte que poden arribar a tenir en la vida de cada persona.

 

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona