L'Assertivitat molt més que una forma d'expressar-se

09/05/2018
benestar emocional

El concepte de l’assertivitat es sol definir com un comportament comunicatiu en el qual la persona no agredeix ni es sotmet a la voluntat d'altres persones. Es defineix com l'habilitat social per ser clars, francs i directes, dient el que es vol dir, sense ferir els sentiments dels altres.

Vivim en un món centrat en la imatge que projectem. Ens costa dir que no perquè tenim en compte als altres i perquè no sabem com expressar-ho. Ens costa sostenir la capacitat de defraudar.

Aquesta por fa que anem cedint, acceptant, deixant que els altres guanyin espai i perdent el nostre. Quantes vegades per por de dir que no hem fet coses que no volíem? Com a resultat, cada vegada ens sentim més insegurs, més fràgils i més lluny de la nostra felicitat. Això dificulta l'evolució personal.

Com puc aconseguir dir que no d'una forma efectiva?

Prioritza't. Aprèn a dir primer que sí. Digues sí als teus valors, sí als teus espais, sí als teus drets i creences. Hem de buscar un equilibri que ens permeti ser tolerants i comprensius amb els altres i alhora amb nosaltres mateixos. Val la pena tenir en compte el següent: allà on diem no estem obrint noves possibilitats, només que ho fem negant unes altres.

Com fer-nos respectar si no ens respectem abans a nosaltres mateixos?

L'Assertivitat i l'Autoestima estan molt lligades entre si. L'Autoestima ens proporciona afecte, respecte i confiança en nosaltres mateixos. No busquem sentir-nos per damunt ni per sota de ningú: volem sentir que som nosaltres, emocionalment independents i amb la seguretat que ens cuidem i protegim. L'Assertivitat ens proporciona eines per transmetre al nostre entorn aquesta coherència i seguretat. I té en compte en tot moment als altres, reclamant un respecte cap a nosaltres, però respectant i valorant alhora a l'altra persona.

Es pot entrenar aquest hàbit? Per descomptat. Recordem que no naixem sent persones assertives, la conducta assertiva s'entrena i es millora. Amb un estil de comunicació assertiu un resol més fàcilment els problemes, es sent més relaxat, més a gust amb si mateix  i, d'aquesta manera, obté més fàcilment el que desitja sense generar conflictes.

És necessari que aprenguem a posar els nostres propis límits als altres. Digues no sense justificacions, sense posar excuses o demanar que et comprenguin; amb veu ferma i mantenint la mirada. No deixis que el sentiment de culpa guanyi la partida i creu en tu i en els teus valors

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona