La psicologia, més enllà dels tabús

08/02/2018
tabús

Malgrat s'ha avançat molt en la visió general i quotidiana de la psicologia, encara queda un llarg treball a realitzar sobre el que implica anar al psicòleg i el que és un psicòleg.

Anar al psicòleg és una acció que comporta molts prejudicis, sobretot perquè prendre aquesta decisió significa reconèixer que es tenen problemes. Afrontar la vergonya, el sentiment de culpa, la por al què diran, al que pensaran i la desconfiança, no és gens fàcil.

A això cal sumar-li els falsos mites que allunyen a l'opinió pública de la imatge veritable i científica de la psicologia:

  • No creure en els psicòlegs. La psicologia es troba dins de l'àmbit de les Ciències de la Salut i, com a tal, utilitza el mètode científic per avançar en la comprensió i l'estudi del comportament humà.
  • Un amic pot ser el millor psicòleg. Existeixen molts casos en què parlar dels nostres problemes amb un amic o escoltar els seus consells, no resulta suficient.
  • Els psicofàrmacs són l'únic tractament eficaç per als problemes emocionals. La medicació no pot afrontar o solucionar els nostres problemes per nosaltres. L'efecte dels psicofàrmacs, a més, es dóna a curt termini, quan deixen d'administrar-se, desapareixen els seus efectes.                                
  • Els psicòlegs són capaços de llegir-nos la ment o endevinar tots els nostres problemes. El psicòleg és un professional qualificat per analitzar i avaluar els nostres problemes. Però, per realitzar aquesta tasca, resulta imprescindible que el pacient aporti la informació necessària.
  • Només per explicar els meus problemes al psicòleg, aquests se solucionaran. La teràpia psicològica no és un procés passiu, sinó que requereix una implicació activa, tant per part del psicòleg com per part del pacient.
  • Anar al psicòleg significa que estàs boig o que ets feble i no ets capaç de solucionar els problemes per tu mateix. El psicòleg és un professional especialitzat que compta amb els coneixements, l'experiència i les tècniques adequades per realitzar una avaluació i un tractament psicològic.       
  • Els psicòlegs et solucionen els problemes. Els tractaments psicològics ajuden a la persona a incorporar eines i pautes per enfrontar els problemes.

És important tenir en compte que el psicòleg no va jutjar, ni a opinar sobre la vida del seu pacient: és un professional i com a tal, ajudarà a superar els conflictes. I ho farà des d'un punt de vista objectiu oferint el tractament més adequat. A més, no ha de sentir-se com una derrota haver de recórrer a un psicòleg. La fortalesa consisteix a deixar-se ajudar.

La psicologia existeix perquè les persones que tenen dubtes o dificultats sobre els seus pensaments, emocions o conductes, puguin rebre ajuda de personal qualificat. Per sort cada vegada hi ha més gent que està disposada a superar aquests tabús i considerar el fet d'anar al psicòleg com alguna cosa normal. Acudir a un professional de la salut mental no hauria de representar en cap cas un problema, sinó una solució.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona