LA IMPORTÀNCIA DE DORMIR BÉ

21/04/2023
Psicologia

Dormir és una necessitat bàsica de l’organisme i la seva satisfacció ens permet la supervivència.

FASES DE LA SON

Es distingeixen dos tipus de fases de la son, la REM i la No REM. La fase No REM presenta tres moments, que s'identifiquen com a N1 a N3: N1 és el període de transició de la vigília al son mentre que N3 és la fase més profunda. El son s'inicia a no REM i progressivament arriba a la fase més profunda, per després tornar a N2 i des d'aquí passar a son REM. En acabar la fase REM es torna a iniciar un altre cicle de son. El cicle dura uns 90 minuts i es repeteix unes cinc vegades al llarg de la nit, no sent iguals els cicles, sinó que a la primera meitat de la nit predomina la fase NREM i a la segona, la REM.

La fase no REM tindria una funció relacionada amb la reparació de teixits corporals i conservació i recuperació d'energia, mentre que durant el son REM predominarien els processos de reparació cerebral (reorganització neuronal, consolidació i emmagatzematge de records rellevants i eliminació i oblit dels que no ho són). D'aquesta manera podríem considerar que quan un organisme està aprenent alguna cosa, augmentarà la fase REM (per exemple, els nens tenen molt més REM que els adults) i que, d'altra banda, quan està sotmès a un fort desgast físic augmentarà la fase no REM. Per tant, no només cada espècie té el seu son característic, sinó que un mateix individu pot tenir característiques diferents segons l'edat o el context que presenti.

LA IMPORTÀNCIA DE DORMIR BÉ

Dormir bé és un signe de bona salut física i mental. Una de les funcions més importants del son és la seva contribució a la regulació de la temperatura corporal, funcionant com un termòstat que manté la temperatura que l'organisme necessita en cada moment en funció de les activitats que s'hi duen a terme per facilitar processos metabòlics, hormonals, etc. Sense aquest termòstat, l'organisme moriria.

Per tant, dormir malament escurça la vida i pot ser també el desencadenant d'un desajust en els processos mentals. Per això, és tan important tenir una bona qualitat del son per a la salut.

CONSELLS PER A DORMIR MILLOR

  1. Establir un horari regular per anar a dormir i despertar-se.
  2. Si es fa migdiada, no excedir els 45 minuts de son.
  3. Evitar la ingestió excessiva d'alcohol 4 hores abans de ficar-se al llit, i no fumar.
  4. Evitar la cafeïna 6 hores abans de ficar-se al llit.
  5. Evitar els aliments pesants, picants o ensucrats 4 hores abans de ficar-se al llit.
  6. Fer exercici regularment, però no just abans de ficar-se al llit.
  7. Usar roba de llit còmoda i acollidora.
  8. Trobar una configuració de temperatura de son còmoda i mantenir l’habitació ben ventilada.
  9. Bloquejar tot el soroll que distreu i eliminar la major quantitat de llum possible.
  10. Reservar el llit per dormir, evitant-ne l'ús per al treball o la recreació.

Pau Camell, psiquiatra

Més informació