La “ressaca emocional” després de les festes nadalenques

07/01/2020
benestar emocional

L'ús de nous conceptes per a catalogar antics coneguts continua imperant, la ressaca emocional, antigament coneguda com  “les vaques magres del gener” ens acompanya cada any de les nostres vides després de la fi dels dies nadalencs.

Durant el període de les festes de Nadal sembla que el món romangui tenyit de bondat, alegria i solidaritat. Al llarg de dues setmanes el temps es paralitza per a la repetició cíclica de retrobaments familiars i d’amics. Es consideren dies de descans, alegria i benestar emocional. Però també es poden convertir en un amplificador de  sentiments de desarrelament, solitud,  tristesa i depressió.

Existeixen diverses raons per a això, entre elles; l'assistència a trobades personals i familiars no desitjades per obligació social, la dificultat de les decisions nadalenques quins regals fer i com afrontar-los, l'absència de éssers estimats, la tradició de les trobades nadalenques dipositades en les eternes amfitriones: les dones grans del si familiar i l’ estrès que suposa per a elles, les possibles discussions que puguin esdevenir en els diferents compromisos personals, la consciència del temps viscut i en conseqüència la joventut perduda, les frustracions pels nostres projectes vitals no aconseguits entre d’altres.

Tot això pot generar frustració, estrès, incertesa, ansietat que pot traduir-se en cansament i ressaca emocional.

En resum, podríem dir que el Nadal amplifica els sentiments de pèrdua i dol, i encara que tots puguem sentir-nos tristos i emocionats en algun moment del transcurs de les festes, intentarem contenir aquestes emocions amb la condició de no preocupar, ni mostrar-nos davant dels altres com a persones febles o temoroses. Aquesta aparent disfressa de benestar que hem mostrat durant dues setmanes participa activament en la irrupció del malestar emocional.

Un any més el Nadal ha acabat i pot ser que hagis començat el nou immers en aquesta cansada ressaca emocional, és a les teves mans aprendre a gestionar les emocions i poder viure les festes i la teva vida, d'una altra manera, sense disfresses. Si estàs disposat a conèixer una mica més de tu, dels teus sentiments i posicionament emocional, potser és el moment de buscar ajuda professional i començar un tractament psicològic.