Els nens estan massa sols

30/11/2018
Nens

L'enriquiment econòmic sostingut des de fa més d'una dècada i certes pràctiques associades als estats del benestar han donat com a resultat que l'atenció a les persones més febles de la societat, nens i ancians, es deixi en mans d'institucions o d'organitzacions especialitzades i que el temps que els grans dediquen als més petits sigui cada vegada més escàs i, el que és més greu, de pitjor qualitat.

Els nens actuals viuen una infància en solitud. Sembla que el temps per a les abraçades, els petons i la conversa pausada ja no existeixi. A canvi d'això, solament hi ha temps per al treball. La solitud és un problema important que pot predisposar als nens petits a conseqüències negatives immediates i a llarg termini. Els nens que se senten sols sovint se senten exclosos, un sentiment que pot ser perjudicial per a la seva autoestima. També poden experimentar sentiments de tristesa, malestar i avorriment.

Els nostres petits solitaris són els fills d'una generació acomodada, pròspera, hedonista i complaent, una forma de ser, que xoca frontalment amb el que exigeix 'estar', de debò, amb els nens: esforç en la correcció afable i constant, fermesa infrangible en les negatives necessàries, persistència en les actituds positives, paciència amb els seus desitjos, atenció permanent i tenir cura constantment d’ells.

Els nens ens exigeixen mirar amb deteniment; quan nosaltres vivim en un caos de missatges, la infància ens demanda escoltar amb detall; on els majors consumim la vida a una velocitat terminal, els petits ens exigeixen calma, serenitat i paciència, en un món que té massa pressa. D'aquesta manera, el xoc entre la forma en què els adults entenem el nostre quefer diari i les necessitats dels nens és massa fort i les conseqüències les paguen els més petits.

Siguin quines siguin les condicions, val la pena pensar en la manera de dedicar-li més temps als nostres fills. Estan en una etapa de la vida en la qual totes les experiències marquen.

Si bé és important estar físicament amb els nostres fills quan ells estan jugant, realitzant les seves tasques escolars o gaudint amb els dibuixos animats, també ho és interactuar amb ells, compartir els seus jocs, ajudar-los en els seus deures, escoltar-los i interrogar-los sobre totes aquelles qüestions que pensem han de ser compartides entre pares i fills.

És necessari crear espais per dialogar on se sentin escoltats, compresos i acceptats. Necessiten temps, a seques. Atenció, però també presència, algú que els faci cas, una figura que estigui quan ho necessitin.

Quan estiguis amb el teu fill, és aconsellable que estiguis només amb ell. No val estar amb els nens i al mateix temps estar parlant per telèfon o distraient-te amb una altra cosa. Tret que ells participin en el que estàs fent. Si tens més d'un fill, procura passar temps tot sol amb cadascun. Cada nen és un món i segurament tindrà gustos i preferències diferents.

Recorda que l'atenció que donis als teus fills es convertirà en amor, en confiança i seguretat en ells mateixos. Els nens necessiten saber que són volguts i compresos, i sobretot que són benvinguts en la vida dels seus pares.

Mai tants nens havien passat, des de tan petits, tantes hores separats dels seus pares. Els nens ara tenen més joguines i més roba que abans. Però no és això el que necessiten. Necessiten la presència i l'atenció dels seus pares, i és just això el que menys obtenen.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona