Dol en nens i adolescents

02/11/2020
Nens, Famílies, Dol

Parlar de la mort amb un nen és un moment difícil per a tots. Sovint pensem que és millor comunicar-ho de la forma menys emotiva possible per a no generar més pena. Però aquesta sol ser una estratègia que utilitzem els adults per a protegir-nos dels nostres propis sentiments.

Qui li ha de donar la notícia de la mort?

Per a facilitar que pugui expressar de forma més còmoda i íntima els seus sentiments, cal que el nen rebi la notícia de les persones que tinguin un vincle afectiu més fort. Perquè li mostrin el seu suport si ho necessita, sobretot si aquesta és la primera mort a la qual ha de fer front.

Quan li ho hem de dir?

El nostre fill es mereix saber la veritat i per això és millor explicar-li el que ha succeït com més aviat millor.

Com li hem d'explicar que ha mort un familiar?

Recomanem que sigueu sincers, utilitzant paraules senzilles i que s’ajustin al seu nivell de llenguatge. És important que eviteu utilitzar mentides o un excés d’eufemismes per a referir-vos a la mort, ja que podeu generar una concepció equivocada que és la mort o estimular les fantasies de que això serà només per un temps determinat. Si us quedeu sense paraules o no sabeu com respondre a les preguntes que us pugui fer, no passa res per a reconèixer que no se sap què dir.

Serà important que  se li digui amb un discurs tranquil i utilitzant un to de veu baix. Fer-ho en una habitació tranquil·la, on pugueu estar a soles una estona sense que ningú us interrompi. No intentar amagar les emocions pròpies, ja que d’aquesta manera podrà entendre que és un moment íntim on es pot compartir els sentiments.

Com l’acompanyem després de dir-li?

Permetre que pugui expressar els seus sentiments. Ajudeu-lo a posar-hi paraules si creieu que li està costant. Sovint pot facilitar que parli de la persona que ha mort. Cal estar pendent d’oferir-li contacte físic en la mesura que ho necessiti, ja que això el farà sentir més acompanyat.

Cal que el nostre fill assisteixi al funeral?

És bo que el nen participi dels rituals que organitzi la família per acomiadar-se del familiar que ha mort. Els rituals ens ajuden a compartir amb els altres aquests moments tan difícils. Si per alguna normativa de sanitat no és possible que hi assisteixi, podem explicar-li perquè no podrà anar-hi i oferir-li una alternativa. Podeu fer algun tipus de ritual a casa amb les persones més properes i ajudar-lo a expressar tot el que li hagués volgut dir a la persona. No cal que utilitzi paraules si no té l’edat adequada o no li surten. El podem ajudar a expressar a través d’altres vies, com per exemple fent un dibuix o una petita carta. En aquest cas, podem preguntar-li que és el que li agrada del que ha fet i que ha sentit fent-ho.

Què passa si el nostre fill no expressa res?

Si per altra banda no és capaç d’expressar en aquests primers moments, acompanyeu-lo en els pròxims dies estant atents als dubtes o als sentiments que vagi expressant.

Si així i tot us preocupa la manera com està portant el dol, sempre podeu consultar amb un professional.

Més informació