Crisi de valors dins la parella

14/09/2022
Parella

Sovint les parelles, a mesura que van navegant etapes i creixent plegades, topen amb el que a vegades pren forma de cruïlla.

Quan es forma una parella s’uneixen els seus mons socials, polítics i psicològics, que poden ser ben diversos. Qüestions com la justícia social, postures i posicionaments polítics, creences religioses i molts d’altres, amb una dimensió personal real es converteixen, dins de la relació, en vasos comunicants d’un ampli repertori d’emocions subjacents.

Les parelles es poden polaritzar en relació a tot tipus de qüestions. Passem les vacances sols o amb la família extensa? Si compartim finances, hem de consensuar totes les despeses? Quin balanceig trobem entre el temps compartit i els espais individuals? Volem tenir fills/es? Quin model de criança tenim al cap i a “la motxilla”?

La topada al voltant de valors dins de la parella, família i amics informa sobre l’estat de la relació i la capacitat d’evolució conjunta.

Els patrons de funcionament arrelats a les relacions emergeixen a través d’aquest tipus de discussions. Amb aquest “pretext” es filtren els sentiments relacionats amb el respecte, el reconeixement, el control, la confiança, les cures i el poder.

Enfocar exclusivament en el pretext ens durà generalment a sentir que no reconeixem la nostra parella i a un estat de confusió i incomprensió.

En el món actual les qüestions relatives als valors ja no tenen el caràcter rígid i excloent que en altres temps, fet que porta a no parar-hi tanta atenció en les etapes més primerenques de la creació de la parella. Tanmateix, el més habitual és que a mesura que es comparteix rutina i vida apareguin discrepàncies, a vegades profundes i és quan parlem de  “crisi de valors dins la parella”.

Quan sembla que només hi ha dues opcions possibles (“amb mi o contra mi”) és important canviar el focus. Prendre distància del contingut concret del desencontre i posar valor a la forma. La comunicació respectuosa, la demostració de curiositat i interès per apropar-se i comprendre millor la mirada de l’altre ens ajudarà a donar la volta a la situació.

Ens ajudarà també connectar amb els aspectes essencials que s’hi estan jugant com a parella. Qüestions de la relació en desequilibri i que no han estat afrontats, així com aspectes propis que es poden estar barrejant en aquest moment de confusió i que caldrà diferenciar.

Serà amb aquests aliats  que podrem transitar aquesta cruïlla descobrint vies alternatives per on seguir navegant en equip.. fins la propera parada!

La parella i les relacions saludables evolucionen, canvien i es redefineixen al llarg del temps i de les circumstàncies i això requereix, entre altres, d’unes bones capacitats comunicatives.

Des del centre ATIApsicologia treballem amb les parelles per poder conèixer i situar-se amb major consciència i capacitat de decisió dins de cada relació, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat d’afrontament de les diferents crisis i processos de canvi que tota relació implica.

Maria Igesias, psicòloga

Més informació