Com afrontar les vacances escolars?

22/06/2018
Familia

 

Aquesta setmana s'acaba el curs escolar i els nens tenen gairebé tres mesos al davant sense escola. Les vacances d'estiu suposen tot un repte per a la família, els experts en pedagogia reconeixen que és complicat conciliar l'horari laboral dels pares amb l'oci dels nens. Però no té perquè ser un caos.

L'important és no perdre de vista el fet que les vacances són un moment perquè els nens experimentin, gaudeixin, descobreixin activitats noves i desenvolupin altres habilitats diferents que les de l'aprenentatge acadèmic. El temps d'oci ha de suposar un moment de repòs per als nens, on predomini la sensació de tranquil·litat i un bon ambient familiar.

Algunes pautes per aconseguir-ho:

TREBALLAR L'AUTONOMIA I L'APRENENTATGE

És un bon moment per anar donant-los de forma progressiva noves cotes d'autonomia i animar-los a fer coses per si mateixos o amb els seus iguals. Per exemple, pot ser un moment per introduir-los de forma progressiva en les tasques domèstics; preparar la taula, cuinar junts o ordenar l'habitació.

A L’AIRE LLIURE

Aprofitar el bon temps perquè juguin fora de casa, allunyats dels mòbils, la televisió, tauleta tàctil, etc. L'època estival és perfecta perquè els petits socialitzin més i surtin al carrer. És convenient anar a la platja o a la piscina i ampliar les sortides a la naturalesa.

CANVI DE RUTINA

A l'estiu, i especialment en vacances, tot es relaxa: horaris, rutines, activitats, tant per als pares com per als fills. Per no generar un desordre a l'interior de la família el temps lliure ha de tenir estructura i organització. Els límits per als nens han de quedar clars en qualsevol situació.

ACTIVITATS EN FAMÍLIA

L'estiu trenca amb el ritme frenètic de la resta de l'any, els pares haurien d'aprofitar-ho per conèixer més als seus fills i gaudir amb ells. Anar amb bicicleta, sortir en patins o fer algun esport tots junts.

DEURES

Els deures i el repàs s’han de mesurar. Si el que volem és que els nostres fills no perdin la pràctica del que han après, amb uns minuts al dia dins d'aquesta rutina estiuenca és suficient. És més convenient que el nen gaudeixi de l'estiu i aconsegueixi airejar-se. En canvi, la lectura sempre és bona idea.

Per no acabar necessitant unes vacances de les vacances, els pares han d'organitzar bé aquest període de l'any, tenint en compte les necessitats específiques de cada nen i les possibilitats de cada família.

Estar de vacances no significa que els pares no hagin de fer res. Més enllà de l'estrès que pugui suposar l'organització familiar, l'estiu és una bona oportunitat per passar més temps amb els fills i gaudir més amb ells. És un moment únic que haurien d’aprofitar.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona