Aquest Nadal apaga el mòbil

20/12/2018
benestar emocional

Arriben les festes nadalenques, un temps ple de celebracions i d'il·lusió. Menjars, sopars, any nou, amic invisible, retrobament amb els amics o esdeveniments d'empresa.Tant si ens trobem en un moment feliç o difícil, tant si ens agraden o no aquestes festes, ha arribat el Nadal i amb ella la cerca dels millors regals i els millors looks.

Per a impressionar a qui? Lamentablement aquesta època de l'any sol regir-se sobretot per les aparences, amb malbarataments consumistes que no porten més que una sensació efímera.

En què s'ha convertit el nostre Nadal? Últimament una gran quantitat de persones se senten soles durant aquestes dates sobretot perquè escasseja el contacte real i la falta de temps per a passar amb les persones que estimem. Pensem en les fotos que farem per a penjar en les nostres xarxes socials, veiem com es viuen altres nadals diferents als nostres o estem pendents en tot moment de les notificacions i els likes, perdent-nos el que realment passa al nostre voltant.

Estem connectats amb milions d'individus a través de les xarxes socials, però no rebem ni una sola abraçada d'un d'ells. Ens hem oblidat dels beneficis tant per a la salut física com mental que comporta un contacte pròxim i càlid.

És important assenyalar que diversos estudis han demostrat que el tacte i la tendresa ajuden a disminuir l'estrès, l'ansietat, el dolor i la solitud.Només fa falta una mirada, una paraula o escoltar, petits gestos que a vegades passem per alt en aquestes festes. Ens tanquem en el nostre món sense aprofitar l'oportunitat que el Nadal ens dona, experimentar el benefici del contacte.

En aquestes festes, quan estiguis reunit amb la família o amb amics, intenta no consultar el mòbil, ni veure vídeos, no estiguis pendent de les notificacions. Pren-te el teu temps gaudint del contacte, de la companyia, de les mirades còmplices i de cantar cançons amb els altres. No fa falta compartir res en les xarxes socials, no fa falta pensar a fer fotos, comparteix les teves emocions amb els presents.

Anem sempre de pressa, sense temps ni per a nosaltres ni per als altres, aprofitem el Nadal per a donar-nos un respir. Per a nodrir-nos d'aquest bàlsam emocional en escoltar i ser escoltats, en mirar i ser mirats.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona