Acabar amb l'ansietat davant d'un examen

13/02/2018
Estrès emocional

"No ho aconseguiré", "suspendré", "no me'n recordo de res", "mai em trauré la carrera". Són alguns dels mantras que més repeteixen els alumnes quan s'acosta l'època d'exàmens.La majoria porten bé els nervis en les avaluacions, aprovin o no. En canvi, a alguns l'estrès emocional els pot, i acaben patint alts nivells d'ansietat.

L'ansietat és un estat en el qual apareixen sentiments d'aprensió, incertesa i tensió per anticipar una amenaça real o imaginària.

Són molts els pensaments que poden desencadenar l'ansietat i la inestabilitat emocional dels estudiants. Les preocupacions per trobar una ocupació en el futur, el temor a decebre als pares, la pujada del preu de la matrícula o el pensament de que tots els estudiants de l'aula saben més que un mateix. Un ambient molt competitiu en classe i pares molt exigents, que els demanen als seus fills més del que aquests són capaços d'aconseguir, també són factors que poden portar als estudiants a estar angoixats.

Estudis recents sobre ciències cognitives i psicologia estan proporcionant una millor comprensió sobre el binomi estrès i rendiment. Se sap que una ansietat moderada pot millorar la nostra productivitat, però que, en canvi, quan és elevada i sostinguda en el temps, pot abocar al fracàs.

La majoria de persones que senten ansietat davant una prova aconsegueixen completar-la, però la seva capacitat per pensar i raonar de forma clara, per resoldre els problemes, es veu reduïda pel seu nerviosisme. L'ansietat dificulta l'emmagatzematge i l'organització de la informació.

En alguns casos, aquesta ansietat continua en l'edat adulta. Sovint es pot provocar en situacions en què creiem que ens estan avaluant. Per exemple, en una presentació, en una entrevista de treball o en una conferència. Quan aquesta emoció es perllonga molt en el temps, pot portar a una autoestima reduïda.

Per tractar de prevenir i fer front a l'ansietat, hi ha una sèrie de tècniques que poden ser d'utilitat: ser positiu, no alterar el ritme de somni, planificar l'oci, fer esport o practicar exercicis de relaxació, són alguns exemples.

No són els esdeveniments els que generen ansietat, sinó la interpretació que es fa d'ells. Pensaments negatius són els que generen lectures errònies de la realitat, que empitjoren els símptomes físics i fan que l'estudiant es paralitzi. I si enfoquéssim l'examen com un repte positiu? Alguna cosa que permet demostrar la vàlua i les capacitats d'un mateix. Veure que ara s'entén alguna cosa que fa una setmana no se sabia, ampliar la visió que un té de les coses. Podria ser una bona manera de començar a controlar l'ansietat.

 

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona