XIX Jornades APAG

11/12/2017
Treball en equip, benestar emocional

Les jornades XIX Jornades APAG (Associació de Psicoteràpia Analítica Grupal) celebrades els dies 3 i 4 de Novembre del 2017, amb el títol "Aprenentatge emocional grup analític. Experiència creativa des de la complexitat" van concloure amb gran satisfacció per part de tots els assistents.

En aquestes jornades es va tractar de posar en evidència que cal revisar des d'una nova perspectiva i tenint en compte la teoria de la complexitat, les eines per aconseguir adaptar-nos als impactes que fan balancejar constantment l'equilibri d'una empresa. 

Sallesgrup va coordinar el grup mitjà experiencial, "Aprenentatge i treball en equip en les organitzacions". Magda Sallés i Roberto Fernández, consultors de Sallesgrup, van ser els conductors d'aquest espai en el qual es va poder constatar que les organitzacions són organismes vius i complexos que es regeixen per unes lleis pròpies. Complexos perquè estan composts per moltes variables que interaccionen entre si, impossibles de controlar i sotmeses a la incertesa de l'entorn.

Així mateix gràcies a l'experimentació es va poder constatar que els grups no sempre treballen, hi ha equips en els quals el comportament de la gent interromp el treball o estan configurats per emocions personals que exerceixen una influència fatal sobre els altres integrants. També existeixen equips en els quals disminueix la capacitat de pensar, en els quals no hi ha una bona comunicació o en els quals no s'arriba a cap decisió o fins i tot si s'arriba, serà equivocada, perquè els membres del grup no poden explorar les opcions amb eficàcia. Cal deixar clar que aquests aspectes no concorden amb les capacitats ni les manifestacions individuals fora del grup, posar a persones brillants en un mateix grup no és garantia que vagi a realitzar-se bé el treball.

Finalment es va concloure que hem de ser capaços d'acceptar la complexitat de l'organització com una cosa inherent i creativa, ja que els sistemes es regulen sols. En definitiva, cal conèixer bé la pròpia complexitat per poder arribar a l'equilibri.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona