Llegir genera beneficis en la ment i el cos

03/05/2018
benestar emocional

Sempre ens han dit que és bo llegir, però, sabem realment per què? Llegir és divertit i fàcil. Els llibres eduquen, donen tema de conversa i proporcionen companyia. Però el que és realment important i desconegut per a alguns és que, sense importar el gènere, l'autor, l'idioma o la quantitat de pàgines que tingui un llibre, el senzill acte de llegir té repercussions directes en el nostre desenvolupament intel·lectual i en la nostra manera d'afrontar la vida.

Beneficis que la lectura genera en el cos i en la ment:

Relaxa i redueix l'estrès
La lectura ajuda a focalitzar la nostra atenció en altres camps, lluny dels nostres problemes. A l’estar més relaxats, podrem enfrontar-nos als nostres problemes amb més tranquil·litat i objectivitat.

Millora les habilitats socials.
La lectura ajuda a millorar algunes habilitats socials, com l'empatia. Quan es llegeix el cervell recrea les lletres en imatges mentals. Llegir la història de diferents persones ens ajuda a comprendre els sentiments i pensaments aliens.

Ajuda a dormir
Llegir ens submergeix en un estat de relaxació que permet que els nostres músculs s’afluixin, que el nostre cervell s'alliberi de tensions i estrès. El cos es quedi suspès en una calma idònia per conciliar el descans.

Ens converteix en oradors millors
Qui llegeix, també és un orador millor. Com va dir Ciceró, "a parlar no s'aprèn parlant, sinó llegint". Lluny de la imatge solitària i introvertida amb la qual s'identifica al lector, la veritat és que les persones lectores presenten més habilitats comunicatives.

Augmenta la imaginació
Llegir alimenta la imaginació. En cobrar vida cada paraula, la imaginació comença a volar. El poder de la ment és tan fort que recrea el que imaginem, activant les mateixes àrees cerebrals que s'accionarien si s'executés l'acció en la realitat.

Millora la nostra memòria
La lectura fa que disposem d'un autèntic arxiu personal d'històries, de personatges, de termes, d'expressions i vocabulari que ens enriqueix enormement. Llegir ens provoca emocions i aquestes fan que s'emmagatzemin millor els records en la nostra ment.

Augmenta la reserva cognitiva.
Neuròlegs i psicòlegs recomanen la lectura com a mètode preventiu de l'Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives. S'ha comprovat que com més gran reserva cognitiva posseeix un individu, major capacitat té el seu cervell per compensar el dany cerebral generat per certes patologies.

Encara que la lectura és bona a qualsevol edat, nens i persones grans són els dos grups de la població en els quals s'ha d'insistir més en el foment de la lectura. En els nens, perquè és el millor moment per inculcar-los aquest hàbit i, a més, el seu cervell i les seves funcionalitats estan encara desenvolupant-se. En la gent gran, perquè puguin seguir mantenint el seu cervell actiu a pesar que la seva activitat sigui més reduïda, la lectura diària és un estímul més per al seu cervell.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona