La timidesa

23/11/2018
Relacions Socials

La timidesa en psicologia es defineix com un tret de la personalitat, una tendència intrínseca en la manera de ser i actuar. Existeixen persones que tenen més dificultats i barreres mentals per parlar o relacionar-se amb els altres.

Símptomes típics de la timidesa adulta:

  • Preocupació excessiva per la possibilitat de convertir-se en el centre d'atenció d'un grup de persones.
  • Por al fet que algú observi el que estàs fent.
  • Aversió a realitzar gestions o fins i tot a fer trucades telefòniques.
  • Dificultats per emprendre una reclamació, encara que tinguis la raó i el dret.
  • Por a parlar o realitzar presentacions en públic.
  • Tendència a defugir dels espais on hi hagi molta gent.
  • Por al fet que les intervencions semblin ridícules o inadequades.
  • Temor a quedar-se en blanc o a quequejar davant dels altres.

La timidesa és un estat d'ànim que afecta les relacions personals, la característica principal de les quals radica en la sensació d'inseguretat o vergonya davant situacions socials noves.

No s'ha de confondre la timidesa amb la introversió. La persona introvertida gaudeix estant sola, no necessita massa les relacions socials. Al contrari, la persona tímida no gaudeix de la solitud, sinó que pateix ansietat davant certes situacions perquè sent por o vergonya.

Alguns consells per superar la timidesa:

Coneix les teves fortaleses i febleses: És important fer un exercici d'autoconeixement personal per identificar què hem de millorar i quines són les nostres millors eines

No et comparis: Moltes vegades, la timidesa sorgeix de la por a sentir-nos inferiors als altres, és possible que no parlem per temor a dir alguna cosa incorrecta o incòmode.

Persegueix petites metes: Per a un canvi de la conducta, és recomanable establir objectius realistes i a curt termini.

Confia en les teves capacitats per comunicar-te: L'amor propi i el reforç de l'autoestima és el primer pas per poder lluitar contra la por i la timidesa.

És important recordar que la timidesa en si no és una característica negativa, la diversitat en les personalitats fa de l'ésser humà una espècie increïble i molt variada en el que refereix al seu comportament. No obstant això, quan un tret de personalitat impedeix portar una vida normal és el moment de començar a tractar-ho.

La timidesa es converteix en un problema quan és extrema, quan limita les nostres potencialitats i ens fa sentir malament. De fet, la timidesa extrema provoca una inhibició del comportament i genera un gran sofriment emocional.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona