La importància de la fortalesa mental

20/07/2018
benestar emocional

La fortalesa mental és l'habilitat que desenvolupem per resistir a les situacions adverses i superar les nostres pròpies expectatives.

Vivim en una societat on ens resulta complicat diferenciar entre el que se'ns imposa i el que realment som nosaltres mateixos. Tot això ens porta al fet que acabem manant-nos missatges que ens fan sentir frustrats i cada vegada més insatisfets.

La fortalesa mental és el conjunt de recursos psicològics que ens serveixen per a enfrontar-nos als reptes i situacions complexes que ens porta la vida. Com més gran sigui la nostra fortalesa emocional, més fàcil ens resultarà vèncer la incertesa, reconèixer els nostres desitjos i decidir que camí volem prendre.

Aquests recursos es poden aprendre, millorar i potenciar. No es tracta d'un aspecte genètic, sinó que podem treballar per augmentar la nostra resistència mental.

Com puc augmentar la meva fortalesa mental?

  • Dedica temps a pensar en les teves prioritats. D'aquesta manera sabràs distanciar-te dels fets quan aquests guanyen una càrrega emocional molt forta.
  • Activa la teva curiositat. Adopta una actitud vital, transforma els teus somnis en objectius, visualitza'ls i pren impuls per aconseguir-los.
  • Fes un recompte de fortaleses personals. Si es té coneixement d'allò en el que ens desenvolupem bé, afrontem els problemes amb més seguretat.
  • Sigues optimista però també realista. L'optimisme és una habilitat molt valuosa, però, quan és portada a l'extrem et pot portar a una sensació d'irrealitat.
  • Gestiona els conflictes. No els busquis, no els ignoris, intenta aprendre a gestionar-los.
  • No creïs falses expectatives. Crear una expectativa pot portar-te a pensar resultats que és possible que mai succeeixin, quan això passa la decepció i la tristesa s'apoderen de nosaltres. Així que, no inventis falsos resultats en la teva ment.
  • Un error no és la fi del món. En començar un nou dia tingues en compte que, si alguna cosa surt malament, sempre hi ha un nou projecte, un nou dia, un nou moment així que intenta-ho una altra vegada amb un mètode diferent, segur que et sorprens del resultat.

Davant una situació difícil o un moment dur és important que aprenguem a controlar-nos i concentrar-nos a actuar d'una manera constructiva passi el que passi. Hem de prendre el control i no deixar-nos portar constantment pel torrent d'emocions que ens produeixen les nostres experiències.

Pren distància de la realitat per poder enfocar els conflictes des d'una nova perspectiva, pensa de manera productiva, sense distorsions i sense deixar-te portar per la impulsivitat i finalment, atreveix-te a passar a l'acció per adaptar-te als canvis i aconseguir la vida que desitges. En això consisteix la fortalesa mental.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona