Els beneficis de l'amor per la salut

14/02/2019
Salut

L'amor és una de les cinc emocions bàsiques presents en tots els éssers humans que té una clara funció de supervivència. Gràcies a l'amor construïm els nostres vincles afectius necessaris per a l'evolució de l'espècie.

Igual que passa amb altres emocions, l'enamorament també es localitza en el cos i no només en el cor com solem imaginar. Quan estem enamorats la nostra figura es converteix en un aparador en el qual es mostren els canvis químics que es produeixen a escala interna. A més de permetre'ns gaudir d'una companyia constant i d'un estat de felicitat gairebé permanent, genera transformacions fisiològiques que beneficien en molts aspectes a l'organisme.

Quan estem enamorats es produeix un alliberament  d'endorfines, aquestes substàncies són conegudes com a antidepressius naturals, ens permeten gaudir més de la vida i a més milloren el funcionament del sistema immunològic, per tant, les nostres defenses naturals augmenten.

Quan la tendresa està present en la nostra vida es redueix el cortisol, l'hormona que s'allibera com a resposta a l'estrès i que origina un augment de la tensió arterial. Gràcies a la reducció dels nivells de cortisol es redueixen d'una forma natural els efectes negatius de l'estrès crònic en el nostre organisme.

Agafar el son al costat de la persona que estimes, ajuda a descansar millor. Dormim més relaxats gràcies a l'acció de l'oxitocina, la qual afavoreix el benestar i el repòs per a reparar el sistema nerviós durant el somni.

Gràcies a l'amor el nostre cos incrementa la producció de dopamina i norepinefrina, això fa que es redueixi el risc de malalties cardiovasculars.Aquestes substàncies són a més les responsables que tot ens sembli bé i fan que es disparin els sentiments de felicitat i plaer per les petites coses de la vida. Som capaços de veure oportunitats en les dificultats i sembla que en la nostra ment abunden els pensaments positius.

En augmentar els nivells d'estrògens quan ens sentim atrets per algú, la nostra pell millora, això fa que ens vegin i que ens veiem més macos. Efectivament experimentem notoris canvis físics com l'embelliment del cabell i les ungles. A més, l'alliberament de melatonina, produïda en sentir l'afecte de la nostra parella, ens aporta vitalitat i millora l'autoestima.

Des d'un punt de vista estrictament científic podem dir que estar enamorat és beneficiós per a la salut. I no només en els primers moments de l'enamorament sinó també quan trobem l'estabilitat i la calma amb la nostra parella. Estimar i ser estimat ens ajuda a trobar-li un sentit a la nostra vida i a sentir-nos importants, segurs i amb una sensació de vàlua personal i autoestima bàsiques per a la salut psicològica i integral.

A vegades donem per descomptat el estimar o sentir-nos estimats en les nostres vides. Per això val la pena recordar que l'amor és el motor de la nostra existència i la clau per al nostre desenvolupament com a persones plenes i felices.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona